tisdag 13 november 2012

Dubbel chokladkolapaj



Chokladkolapaj:

Ingredienser

Botten:
200g digestievekex eller chokladkakor (choklat chip cookie eller Oreokex utan fyllningen) 
75g smör

Mörk kola:
1½dl vispgrädde
1½dl strösocker
1dl mörk sirap
1msk kakao
50g mörkchoklad (50% eller mer)
½ tsk ättiksprit (12%)
1msk smör

Ljus kola:
1½dl vispgrädde
1½dl strösocker
1dl ljus sirap
100g vit choklad
½tsk ättiksprit (12%)
50g smör

Gör så här:

1. Gör botten: Mixa kakorna till smulor i en matberedare med kniven isatt. (alternativ för digestivekexen är att lägga dom i en påse och mosa dom med en kavel genom att rulla fram och tillbaka)

2. Smält smöret och häll det över kexsmulorna och blanda om till en torr massa. (detta kan göras för hand eller i matberedaren)

3. Tryck ut smulorna i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. ställ in i kylen ca 15 minuter.

4. Gör under tiden den mörka kolan. Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Det bränner inte om du småkokar det och behöver därför inte röra hela tiden utan bara kolla till den ibland. Hacka den mörka chokladen.

5. Ta bort kastrullen från värmen. Rör ner ättikspriten,smör och den hackade chokladen och rör till en jämn smet och häll sedan över kolan i pajskalet. Ställ pajen i kylen tills den svalnat, ca 15 minuter.

6. Gör under tiden den ljusa kolan. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull, koka upp och låt koka i ca 10 minuter. Hacka den vita chokladen.

7. Dra av kastrullen från plattan och blanda i ättikspriten, smör och chokladen. rör till en jämn smet och häll den direkt över den mörka kolan i pajskalet. Ställ in den i kylen så att den ljusa kolan stelnar. 

8. Nu är den färdig att ätas, du kan gärna dekorera pajen genom att pudra över lite kakao. Förvaras i kylen och tas fram ca 15 minuter innan servering!

Denna paj bjöd jag bland annat på när jag var ansvarig över dessertbordet på föreningens räkafton!
Favorit hos mig själv och tror den gick hem hos dom andra med =)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar